| ||||
|
występowanie
Tak jak i inne maki często jest atakowany przez mszyce.
W takiej sytuacji (ustawa dotyczy gatunku) także uprawa odmian ozdobnych w Polsce jest obarczona pewnym ryzykiem. Z doniesień mediów wygląda, że zdarza się, iż organy ścigania czepiają się kilku sztuk maków lekarskich w ogrodach (niewielkim wysiłkiem można w ten sposób "robić statystykę"). W bardziej cywilizowanych krajach jak np. Wielka Brytania obywatelowi łatwiej przewidzieć czego spodziewać się ze strony państwa. Jest tam dostępna duża liczba ciekawych odmian ogrodowych maku lekarskiego i są one często uprawiane dla ozdoby. U nas, przy polskiej ignorancji oraz paranoi, „życzliwości sąsiedzkiej” i tępocie systemu, może być i tak, że kilka sztuk dla ozdoby na rabacie kwiatowej, przeradza się w problem.
Nasiona maku są używane w kuchni, do posypki wyrobów piekarniczych lub jako ich zasadniczy składnik np. makowiec, torty i ciasta z masą makową.
Przetwory soku mlecznego makówek i słomy śmiertelnie trujące, sok mleczny owoców (makówek) i łodygi trujący. Zatrucia zwykle zamierzone w celu odurzenia. Czynnikiem toksycznym są alkaloidy opioidowe. Działa depresyjnie na ośrodek oddechowy ośrodkowego układu nerwowego, depresyjnie na mózg oraz powoduje spadek ciśnienia tętniczego.
Analiza dostępności nasion (form i odmian #1)
wybrane okazy · selected collections

leg. Marek Snowarski #5

leg. Marek Snowarski #2

leg. Marek Argent #3

leg. Marek Snowarski #6

leg. Marek Snowarski
/Kościerzyna, wysypisko gruzów/ #2

leg. Konrad Kaczmarek #2

leg. Konrad Kaczmarek #2