występowanie

Bylina występująca w południowej i zachodniej Europie. U nas i na południe od Polski rzadko zawlekana (częściej w XIXw.).
• niezadomowiony
• efemerofit
• Pochodzenie: Europa południowo-zachodnia.
• Czas przybycia na teren Polski: XIXw.
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych.
właściwości i zastosowanie

Dawna roślina uprawiana dla jadalnych mączystych bulwiastych korzeni o smaku porównywanym do kasztana jadalnego. Można je jeść zarówno na surowo, jak i pieczone. Liście i owoce wykorzystywane jako przyprawa. Stąd nazwy potoczne nawiązują do "bulwiastego kminku" lub "ziemnych kasztanów".
wymagania i uprawa
⇈ 🌱 🌸
wybrane okazy · selected collections ⇈

leg. Iwona Ziółkowska
rev. Wojciech Maksymilian Szymański
/woj. świętokrzyskie, Pińczów/
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
Nazwa rodzaju (Bunium) prawdopodobnie jest zlatynizowaną starożytno-grecką nazwy brukwi lub rzepy (ogólnie bulwiastego warzywa).
Polskiej nazwy nie znalazłem. Przyjąłem nazwę rodzaju zaproponowaną przez W.M. Szymańskiego; nawiązuje ona do tworzenia bulw przez gatunki tego rodzaju i głównego sposobu użytkowania roślin z tego rodzaju. Epitet odnosi się do smaku bulw przypominających smakiem owoce kasztana jadalnego.