|
występowanie
takson uprawiany [491]
Roślina dwuletnia. U nas uprawiane warzywo korzeniowe.
Inwazyjność i/lub kategorie obcego elementu flory /Tokarska-Guzik et al. (2012) [234]/:
• niezadomowiony
• efemerofit
• Pochodzenie: region Śródziemnomorski.
• Czas przybycia na teren Polski: XIXw.
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych.
• niezadomowiony
• efemerofit
• Pochodzenie: region Śródziemnomorski.
• Czas przybycia na teren Polski: XIXw.
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych.
uprawa
⇈
🌱
Uprawia się z siewu do gruntu wprost na miejsce stałe w terminie możliwie najwcześniejszym, w kwietniu. Rozstawa rzędów 20-40 cm, siew na głębokość 1-3 cm. Nasiona wschodzą powoli w ciągu 2-3 tygodni i nierównomiernie, rośliny przerywa się na 5-10 cm.
Nie należy uprawiać po sobie ani po innych warzywach korzeniowych.
wymagania
Salsefia ma długi okres wegetacji, przy umiarkowanych wymaganiach cieplnych. Jest odporna na przymrozki.
Gleba powinna być przeciętnie zwięzła, o niskim poziomie wód gruntowych. Odczyn obojętny.
zbiór i przechowywanie
Salsefia nie jest wrażliwa na przymrozki i jest zbierana późno w październiku i listopadzie. Jeśli gleba nie jest zamarznięta może być zbierana zimą.
Korzenie zawierają sok mleczny który obficie wypływa przy skaleczeniach. Jest początkowo biały ale szybko różowieje i z czasem przybiera czarną barwę.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
○ | bez odmiany |
wybrane okazy · selected collections ⇈
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Tragopogon porrifolius [🔉 tra·go·po·gon *] • (pl) kozibród porolistny · salsefia
-foliūs, -a, -um; -foliatūs, -a, -um
(lat., subst., n)
— przyrostek od folium, -i n. (liść);
częsty drugi człon w przymiotnikach złożonych -folius,-a,-um ("-listny");
częsty w epitetach gatunków np. angustifolius (wąskolistny), cordifolia (sercolistna), alternifolium (różnolistne), ilicifolius (o liściach jak dąb ostrolistny) lub unifolius (jednolistny)
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji