występowanie

Roślina dwuletnia. U nas uprawiane warzywo korzeniowe.
• niezadomowiony
• efemerofit
• Pochodzenie: region Śródziemnomorski.
• Czas przybycia na teren Polski: XIXw.
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych.
uprawa

Uprawia się z siewu do gruntu wprost na miejsce stałe w terminie możliwie najwcześniejszym, w kwietniu. Rozstawa rzędów 20-40 cm, siew na głębokość 1-3 cm. Nasiona wschodzą powoli w ciągu 2-3 tygodni i nierównomiernie, rośliny przerywa się na 5-10 cm.
Nie należy uprawiać po sobie ani po innych warzywach korzeniowych.
wymagania
Salsefia ma długi okres wegetacji, przy umiarkowanych wymaganiach cieplnych. Jest odporna na przymrozki.
Gleba powinna być przeciętnie zwięzła, o niskim poziomie wód gruntowych. Odczyn obojętny.

Salsefia nie jest wrażliwa na przymrozki i jest zbierana późno w październiku i listopadzie. Jeśli gleba nie jest zamarznięta może być zbierana zimą.
Korzenie zawierają sok mleczny który obficie wypływa przy skaleczeniach. Jest początkowo biały ale szybko różowieje i z czasem przybiera czarną barwę.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
○ | bez odmiany |
wybrane okazy · selected collections ⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Mammouth 3/

leg. Paweł Kalinowski
/OB Warszawa/