Występuje pospolicie na terenie całego kraju, w świetlistych lasach, na ich skrajach, polanach, zaroślach. Od tego gatunku wywodzi się większość uprawianych odmian maliny.
Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:
Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
Dawne i typowe odmiany owocują na krótkopędach na długopędach wyrosłych w roku ubiegłym z szyki korzeniowej lub pąków przybyszowych na korzeniach (tj. owocują na pędach ubiegłorocznych). Po wydaniu kwiatów i owocowaniu pędy zamierają i są wycinane.
Współcześnie w uprawie znajdują się liczne odmiany owocujące już na pędach jednorocznych. Owocują dojrzewają na nich o miesiąc, półtora później niż w przypadku odmian tradycyjnych.
Odmiany uprawne różnią się m.in. barwą owoców (obok czerwonych są odmiany o żółtych owocach) i takimi ich cechami jak wielkość, smak, zawartość cukrów, początek dojrzewania.
W praktyce ziołoleczniczej [nie ma w farmakopei] stosuje się Rubi idaei (owoc maliny) jako lek napotny lub w syropach dla poprawienia smaku innych preparatów.
☷ gleba: nie ciężka i nie lekka • przeciętna ogrodowa • odczyn zbliżony do obojętnego • odczyn lekko kwaśny
Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — umiarkowane słońce lub pełne słońce • woda — gleba przeciętnie wilgotna lub gleba wilgotna • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus • ciepło — miejsce przeciętnie ciepłe lub miejsce wybitnie ciepłe • zwięzłość — gleba lekka, piaszczysta lub gleba średnio zwięzła • żyzność — podłoże umiarkowanie żyzne lub podłoże żyzne
Wymagają stanowiska słonecznego. Gleby wystarczająco żyznej, głębokiej, umiarkowanie wilgotnej (nie znoszą ciężkich i podmokłych lub lekkich i wysychających).
Podstawowym zabiegiem na koniec sezonu jest wycięcie pędów owocujących w danym roku. Cięcie wykonuje się nisko nad ziemią. W przypadku typowych odmian, owocujących na pędach ubiegłorocznych, są to zasychające jesienią pędy dwuletnie; pozostawia się 3-6 pędów tegorocznych z krzaka (przy rozstawie krzewów co 50cm) które będą owocować w kolejnym roku.
W przypadku odmian owocujących na pędach tegorocznych wycina się wszystkie pędy w końcu sezonu. W amatorskich uprawach, o ile nie zasychają, można je po części zostawić, dla uzyskania wcześniejszego owocowania w roku następnym.
Pozostawienie jednak takich pędów sprzyja rozwojowi chorób i szkodników.
‘Jantar’ — owoce od pierwszej dekady sierpnia; drobne (2.8g), słodkie (10°Brix); plon 90dag z krzewu [Polska] +chcę to+oferuję to
‘Poranna Rosa’ — owoce od połowy sierpnia; średniej wielkości (3.7g), umiarkowanie słodkie (8.9°Brix); plon 90dag z krzewu [Polska] +chcę to+oferuję to
‘Promyk’ — wczesna, owoce od końca lipca; owoce duże (5.5g), stosunkowo trwałe po zbiorze, bardzo słodkie (12°Brix); plon z krzewu 1 kg [Polska] +chcę to+oferuję to