atlas-roslin.pl

Oxycoccus palustris Pers. [🔉 o·ksy·kok·kus *]

żurawina błotna
Oxycoccus quadripetalus Gilib. [🔉 o·ksy·kok·kus *] · Vaccinium oxycoccos L.gł. w POWO (23.3.3)]
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
pokrój
Oxycoccus quadripetalus
Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
Vaccinium oxycoccos
Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
kwiat i omszona szypułka kwiatowa
Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
pokrój
Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
młody owoc, widoczna omszona szypułka kwiatowa
Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
Krzewinka zimozielona. Pędy cienkie, nitkowate, płożące się lub pokładające się, do 80 cm długości, wznoszące się na kilka cm. Młode pędy drobno owłosione. Główny korzeń zamiera, za to rozwijają się w węzłach drobne korzenie przybyszowe.

space

Podsadki łuskowate, łyżkowate, z wąskim białym obramowaniem, 2-3 mm długości, 1.5-2.5 mm szerokości.

space

Kielich z 4(5) ząbkami okrągłymi do trójkątnych, zwykle brzegiem delikatnie orzęsionymi.

space

Pręcików 8(10). Nitki pręcików czerwone, owłosione, krótsze od pylników.

Owocem jest czerwona jagoda (rzadko dojrzała bladoróżowa lub biaława), kulista lub gruszkowata, 8-12(15) mm długości. Nasion 2-10.

space

zmienność

Gatunek zmienny pod względem wielkości i kształtu liści, barwy i kształtu jagód.

występowanie

rodzimy takson flory Polski [491]
wystepowanie - Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
XL
Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
XL
ekologiczne liczby wskaźnikowe Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
Częsta. Wyrasta na podłożach wilgotnych, ubogich w sole mineralne, najczęściej na darniach mchów torfowców (Sphagnum), na torfowiskach wysokich i torfowiskach przejściowych, także na mokradłach — ale wtedy tylko na szczycie wystających kęp torfowców, w podmokłych świerczynach.
Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:
space_elw
Gatunek wyróżniający (D.) dla:
space_elw

Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.

żurawina

Oxycoccus palustris (żurawina błotna)
Jadalne owoce mają kwaśny, cierpki smak. Optymalny smak uzyskują po przemarznięciu. Wyrabia się z nich przetwory takie jak dżemy i konfitury używane np. jako dodatek do mięs.

inne gatunki

Rzadko spotykana na torfowiskach wysokich żurawina drobnoowocowa (Oxycoccus microcarpus) różni się drobniejszymi rozmiarami — liście 3-6 mm długości i 1-2.5 mm szerokości; szypułka kwiatowa jest naga, podkwiatki ±w dolnej połowie; jagody są elipsoidalne, 5-9 mm długości; pędy nitkowato cienkie. Współwystępuje z żurawiną błotną (Oxycoccus palustris) ale w suchszych miejscach.

space

wybrane okazy · selected collections

#9
10 10 07 - 4
leg. Marek Snowarski
/Wołosate, Bieszczady/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji