|
cechy charakterystyczne
Szypuła kwiatostanu długości połowy do całości długości ogonka liściowego. Pochwa 12-25cm długości, 2-3× dłuższa od kolby; otwarta górna część pochwy 3.5-5× dłuższa od zamkniętej, trąbkowatej dolnej części.
Kwitnienie w maju i czerwcu.
występowanie
Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
Na liście z 2006r. takson miał status — E – wymierający - krytycznie zagrożony
Podstawy przyznania kategorii zagrożenia:
B2. obszar zasiedlony (AOO) <2000km2:
a) silnie pofragmentowany lub liczba stanowisk ≤10
b) obserwowane, szacowane lub spodziewane jest ciągłe zmniejszanie się wielkości:
– (i) zasięgu występowania
– (iii) powierzchni, zasięgu i/lub jakości siedliska
– (iv) liczby stanowisk lub subpopulacji.
uwagi
wybrane okazy · selected collections ⇈
właściwości i zastosowanie
Jagody, liście, kwiaty i kłącze (szczególnie świeże) trujące. Czynnikiem toksycznym jest aroina. Działa drażniąco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, spojówki i skórę. W większej ilości działa na ośrodkowy układ nerwowy oraz układ sercowo-naczyniowy.
wymagania i uprawa
Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — cień lub półcień • woda — gleba wilgotna • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus • ciepło — miejsce przeciętnie ciepłe lub miejsce wybitnie ciepłe • zwięzłość — gleba średnio zwięzła • żyzność — podłoże żyzne lub podłoże bardzo żyzne