cechy charakterystyczne
Główka kulista, potem jajowata, 2-4cm długości, pozornie szczytowa, zwykle niemal siedząca lub na krótkiej (do 4cm) szypułce. Ząbki kielicha przeważnie z jednym jaśniejszym nerwem i krótsze od rurki kielicha, jedynie dolny może być niemal równy rurce, jest też na owocach odgięty w dół. Kielich 10-nerwowy; nerwy przynajmniej tak szerokie jak odległość między nimi. Korona 15-18mm długości, żółtawobiała, 15-25mm długości, po przekwitnięciu szybko opada.
występowanie
Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
Takson nie był ujęty na poprzedniej (2006r.) czerwonej liście
właściwości i zastosowanie
wymagania i uprawa
Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — umiarkowane słońce • woda — gleba przeciętnie wilgotna • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus • ciepło — miejsce przeciętnie ciepłe • zwięzłość — gleba średnio zwięzła • żyzność — podłoże umiarkowanie żyzne
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
▫ | bez odmiany |