cechy charakterystyczne
Główka pozornie szczytowe, jajowata, potem walcowata, 3-8cm długości, na długiej (5-11cm) szypułce. Kielich 10-nerwowy. Dolny ząbek kielicha znacznie dłuższy od rurki kielicha, na owocach prosty. Nerwy na kielichu wyraźnie węższe od odległości między nimi. Korona żółtawobiała, 20-25mm długości.
występowanie
Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
Takson nie był ujęty na poprzedniej (2006r.) czerwonej liście
Podstawy przyznania kategorii zagrożenia:
B2. obszar zasiedlony (AOO) <2000km2:
a) silnie pofragmentowany lub liczba stanowisk ≤10
b) obserwowane, szacowane lub spodziewane jest ciągłe zmniejszanie się wielkości:
– (ii) obszaru zasiedlonego
– (iii) powierzchni, zasięgu i/lub jakości siedliska
– (iv) liczby stanowisk lub subpopulacji
– (v) liczby dojrzałych osobników.