| |||||||||||
|
podgatunki
• ssp. avium — dziko rosnące, liście nieduże, owoców zwykle mało, do 1 cm średnicy, o cienkim miąższu, w smaku cierpkawe,
• ssp. juliana (L.) Janchen — uprawiane, liście duże, owoce ponad 1 cm średnicy, o grubym miękkawym słodkim miąższu, czerwone do prawie czarnych,
• ssp. duracina (L.) Janchen — uprawiane, liście bardzo duże, owoce ponad 1 cm średnicy, o grubym twardawym "kruchym" słodkim miąższu, żółte do czerwonawych.
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Marek Snowarski
/prawdopodobnie z dawnej uprawy przydomowej/ #10, 4.3D

leg. Antoni Mielnikow
/Pewel Wielka/ #4

leg. Barbara Łotocka #7

leg. Jacek Soboń #2

leg. Bartosz Melzer
/Wejherowo/ #2

leg. Waldemar i Maria Mazur
/Kraków/ #31

leg. Robert Kiedrowski #2
właściwości i zastosowanie

Trujące są nasiona w zdrewniałej osłonie ("pestki"). Do zatruć dochodzi bardzo rzadko, w wyniku spożycia większej ilości pestek lub stężonych kompotów przygotowanych z całych owoców (z pestkami). Czynnikiem toksycznym jest amygdalina, która hydrolizuje do cyjanowodoru. W skrajnych przypadkach następuje blokowanie oddychania komórkowego, co powoduje hipoksję komórkową i śmierć.
wymagania i uprawa
Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — umiarkowane słońce • woda — gleba przeciętnie wilgotna • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus • ciepło — miejsce przeciętnie ciepłe • zwięzłość — gleba średnio zwięzła • żyzność — pomiędzy podłoże umiarkowanie żyzne a podłoże żyzne