atlas-roslin.pl
antropofit zadomowiony we florze polskiej [24]
· prawdopodobnie kenofit, zadomowiony [234]

Malus domestica Borkh.

jabłoń domowa
Malus domestica
owoce odmiany uprawnej; copyright © by Robert Kiedrowski
Malus domestica
krótkopędy i pąki
Malus domestica
Malus domestica (jabłoń domowa)
Malus domestica (jabłoń domowa)
Malus domestica (jabłoń domowa)
cechy diagnostyczne w kluczu:Malus (jabłoń)kl 8123

występowanie

Uprawiane drzewo owocowe. Poza tym zdziczałe.

Inwazyjność i/lub kategorie obcego elementu flory (Tokarska-Guzik et al.) [234]:

- zadomowiony, nieinwazyjny; prawdopodobnie kenofit; pochodzenie: roślina uprawiana od dawna na szerokim obszarze Eurazji [czas przybycia na teren Polski: nie wiadomo]
- wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych · częściowo przeobrażonych · o charakterze naturalnym

Zagrożenie dla różnorodności biologicznej w przypadku zadomowienia na obszarach cennych przyrodniczo:
- gdzie stwarza zagrożenie: Lasy i mezofilne zarośla oraz obszary chronione.
- powód uprawy: Drzewo owocowe od wieków uprawiane w licznych odmianach.
- przypadki spontanicznego rozprzestrzeniania się: Od dawna, na licznych stanowiskach w różnych regionach.
- zalecenia: Zaniechanie uprawy na terenach leśnych.

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 00010000.13.bl - Malus domestica (jabłoń domowa)
13
leg. Barbara Łotocka #2
znalezisko 20031129.1.bl - Malus domestica (jabłoń domowa); Warszawa
031129-1
leg. Barbara Łotocka
/Warszawa/ #2
znalezisko 20111106.8.11 - Malus domestica (jabłoń domowa); Park Grabiszyński, Wrocław
111106-8
leg. Marek Snowarski
/Park Grabiszyński, Wrocław/ #7
znalezisko 20050505.4.js; Wleń, ogród
050505-4
leg. Jacek Soboń
/Wleń, ogród/ #2

wymagania i uprawa

≈ odmiany i dostępność (#59/61)🌱🌸
opcje Bazaru

analiza dostępności roślin (form i odmian #59)

• bez odmiany #1 • Adam Mickiewicz #1 (owoce średnie do dużych; żółto-zielone; miąższ aromatyczny, kwaskowy; dojrzewają w połowie października) • Ananas Berżenicki #1 (owoce duże, jasnokremowe, z pomarańczowo-różowym rumieńcem; miąższ kruchy, winno-słodki; dojrzewa w połowie sierpnia) • Antonówka Półtorafuntowa #1 (owoce duże, jasnożółte; soczyste, kwaskowate; dojrzewa we wrześniu; na przetwory) • Antonówka Zwykła #2 (owoce średnie, zielonożółte; kwaskowe, b. aromatyczne; dojrzewa na początku września; na przetwory) • Aporta #1 (duże, żółozielone, z woskowym nalotem; miąższ zielonkawy, kruchy, soczysty, kwaskowy; dojrzewa w pierwszej połowie września) • Ariva #1 • Belfer Krasnyj #1 (owoce czerwone; miąższ czerwony, kwaskowy; stara rosyjska odmiana) • Bramley's Seedling #1 (owoce duże, kuliste, żółtozielone z brązowo-czerwonym rumieńcem; klasyczna odmiana angielska na przetwory) • Brzoskwiniowa #1 (owoce duże, żółtozielone, z różowym rumieńcem; soczyste, słodko-kwaśne; dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia) • Calville de Saint Sauver #1 (owoce duże, zielono-czerwone; soczyste, słodko-kwaśne; dojrzewają w połowie października) • Cesarz Wilhelm (Kaiser Wilhelm) #1 (owoce średnie, zielono-żółte z czerwonym rumieńcem; soczyste, winno-słodkie; dojrzewają na początku października) • Champion #1 • Charlotte #1 (wąskokolumnowy pokrój; owoce zielone, z czerwonym rumieńcem; polecana jako tarasowa do pojemników) • Charłamowskie #1 (owoce średnie, żółte z czerwonym rumieńcem; miąższ delikatny, kruchy, kwaśny; dojrzewają w sierpniu; polecane na przetwory) • Cynamonówka Prążkowana #1 (owoce spłaszczone, zielonkawo-żółte; miąższ słodko-kwaśny, z cynamonowym aromatem; dojrzewają na przełomie sierpnia i września) • Empire #1 • Glogierówka (Pepinka Litewska) #1 (owoce średnie, żółte z czerwonym rumieńcem; dojrzewają w połowie września) • Golden Delicious #1 • Golden Noble #1 (owoce zielono-pomarańczowe; dojrzewają we wrześniu; używane do robienia cydru) • Grafsztynek Czerwony #1 (owoce duże; z czerwonym rumieńce; soczyste, kwaskowate; dojrzewają na początku września) • Grafsztynek Inflancki #1 (owoce średnie; z czerwonym rumieńcem; soczyste, słodko-winny, b. aromatyczny; dojrzewają we wrześniu) • Grochówka #1 (owoce małe; żółto-zielone z czerwonym rumieńcem; umiarkowanie soczyste; dojrzewają w październiku) • Kandil Sinap #1 (owoce średnie, z czerwonym rumieńcem; soczyste, winno-słodkie; dojrzewają we wrześniu) • Kantówka Gdańska #1 (owoce duże; żółte z czerwonym rumieńcem; umiarkowanie soczyste, winno-słodkie; dojrzewają we wrześniu) • Kardynalska #1 (owoce b. duże, stożkowate; zielone; soczyste, słodko-kwaskowate; dojrzewają w październiku) • Koksa Pomarańczowa #1 (owoce drobne; z pomarańczowym rumieńcem; bardzo soczyste, smak przypomina gruszkę; dojrzewają pod koniec września) • Korobówka #1 (owoce drobne; zielono-żółte, z czerwonym rumieńcem; słodkie, z miodowym posmakiem) • Kosztela #1 (owoce średnie; zielone; soczyste, słodkie; dojrzewają w październiku; deserowe) • Kronselska (Transparente de Croncels) #1 (duże; zielono-żółte; soczyste, kwaskowe, aromatyczne; dojrzewają na początku września) • Królowa Renet #1 (duże; żółte; umiarkowanie soczyste, kwaskowate; dojrzewają w drugiej połowie września) • Krótkonóżka Królewska (Königlischer Kurztiel) #1 (średniej wielkości; żółte z czerwonym rumieńcem; miąższ delikatny, winny; dojrzewają na początku października; polecana na przetwory ) • Lobo #1 • Papierówka (Oliwka Żółta) #1 (średnie; jasnozielone; kwaskowe, aromatyczne; dojrzewają w drugiej połowie lipca) • Pepina Parkera #1 (zielono-żółte; miąższ kruchy, aromatyczny; dojrzewają w pierwszej połowie października) • Piękna Ołtarzewska #1 (duże, lekko spłaszczone; z czerwonym rumieńcem; soczyste, chrupiące; dojrzewają w pierwszej połowie września; deserowe) • Piękna z Boskoop (Belle de Boskoop, Schone van Boskoop) #2 (duże; zielono-żółte; miąższ kruchy, kwaśny; dojrzewają w październiku) • Rajewskie #1 (duże; słomkowozielone z niebieskim nalotem; miąższ kruchy, soczysty; dojrzewa pod koniec października) • Rajka #1 (średniej wielkości; żółte z czerwonym rumieńcem; odporna na parcha; dojrzewa na przełomie września i października) • Rapa Zielona #1 (owoce b. duże, szerokostożkowate; zielone; miąższ kruchy, soczysty, słabo kwaśne; dojrzewają we wrześniu) • Rarytas Śląski #1 (owoce średnie, kulisto-spłaszczone; żółte, z czerwonym rumieńcem; miąższ kruchy, soczysty; osiąga dojrzałość konsumpcyjną pod koniec grudnia) • Reinette Clochard U #1 • Reinette du Mans #1 • Reinette Grise du Canada #1 • Reneta Ananasowa #1 (owoce średnie; żółte; miąższ soczysty; dojrzewa w pierwszej połowie września) • Reneta Landsberska #1 (owoce duże; zielonkawo-żółte, z lekkim pomarańczowym rumieńcem; miąższ soczysty, winny; dojrzewa na przełomie września i października) • Reneta Muszkatowa #1 (owoce duże; zielonkawo-żółte, z lekkim pomarańczowym rumieńcem; miąższ soczysty, winny; dojrzewa na przełomie września i października) • Reneta Szampańska #1 (owoce średnie, spłaszczone; żółte, z różowym rumieńcem; miąższ soczysty, kruchy; dojrzałość konsumpcyjna pod koniec grudnia) • Ryszar Żółty #1 (owoce średnie, jajowate; żółte; miąższ smaczny, kruchy, umiarkowanie soczysty, kruchy; dojrzałość konsumpcyjna listopad – grudzień) • Strumiłłówka #1 (owoce średnie, okrągławe; szarożółte z ceglastym rumieńcem; miąższ twardy, kwaskowaty; dojrzewają w drugiej połowie września) • Suislepper #1 (owoce średnie; zielonkawo-żółte; dojrzewają na początku sierpnia) • Szampańskie #1 (owoce średnie, podłużne; jasnozielone ze słabym różowym rumieńcem; dojrzewają w połowie października) • Szara Reneta #1 (duże, baryłkowate; zielono-pomarańczowe; soczyste, kwaśne; dojrzewają w połowie października) • Titówka #1 (duże; żółte, z pomarańczowymi rumieńcami; soczyste, winno-kwaskowate; dojrzewają w drugiej połowie września) • Transparente de Croncel #1 • Truskawkowe Nietschnera #1 (średnie; z czerwonym rumieńcem; słodko-winne, z lekko truskawkowym posmakiem; dojrzewają w sierpniu) • Winter Banana #1 (duże, szerokostożkowate; żółte z czerwonym rumieńcem; soczyste, słodkie, smak przypomina banany; dojrzałość konsumpcyjna w grudniu) • Złota Reneta #1 (średnie; żółte z pomarańczowym rumieńcem; umiarkowanie soczyste, kwaskowate; dojrzałość w drugiej połowie września) • Żeleźniak #1 (owoce zielonożółte z ciemnoczerwonym rumieńcem i sinym nalotem; mało soczyste, słodkawe; dojrzałość w drugiej połowie października; polecana na przetwory)