Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)
Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)
kwiaty
Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)
pokrój
Potentilla palustris
Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)
Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)
Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)
Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)
pęd płony
Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)
Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)

cechy charakterystyczne

płatki i działki kielicha ciemnopurpurowe, kieliszek zielony

występowanie

rodzimy takson flory Polski [491]
wystepowanie - Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)
Comarum palustre
ekologiczne liczby wskaźnikowe Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)
Częsty. Torfowiska.
Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:
space_elw
Gatunek wyróżniający (D.) dla:
space_elw
Gatunek istotny (rola w Cocktail) m.in. dla:
space_elw
Stałość dla wybranych syntaksonów (literatura tamże podana):
space_elw

Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Comarum palustre (siedmiopalecznik błotny)
🌱
wysokość: do 25 cm
kwitnienie: od czerwca do lipca

wymagania i uprawa

🌸

Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — umiarkowane słońce • woda — gleba mokra • próchnica — gleba organiczna, humusowa, torfowa • ciepło — miejsce umiarkowanie chłodne lub miejsce przeciętnie ciepłe • żyzność — podłoże ubogie

wybrane okazy · selected collections

#2
and.080622-1
leg. Anna Nowak-Dańda
/rez. Wieprzec, Roztocze/
#3
bg.040628-1
leg. Błażej Gierczyk
/torfowisko k. rezerwatu Bagno Chlebowo/
#5
jmak.08_4g
leg. Jarosław Makowski
/ok. Łeby/
#2
sm.060700-1
leg. Michał Smoczyk, msmoczyk at wp pl
/Lubiechnia Mała/
#3
jmak.341
leg. Jarosław Makowski
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji