cechy diagnostyczne w kluczu:
wybrane okazy · selected collections ⇈
![](/foto/icon/pkob-Anthemis-tinctoria---23.06.2009-icon.jpg)
#6
leg. Piotr Kobierski
/okolice Lubska, woj. lubuskie/
![](/foto/icon/SM-20080501-1-Anthemis_tinctoria-01-icon.jpg)
#2
leg. Michał Smoczyk, msmoczyk at wp pl
/Obniżenie Laskówki, Ożary/
![](/foto/icon/j-Anthemis_tinctoria-icon.jpg)
#4
leg. Jarosław Makowski
/Sigmaringen, Niemcy/
![](/foto/icon/120617-9440-icon.jpg)
#5 #2 3D
leg. Marek Snowarski
/ogród, Wrocław/
![](/foto/icon/120808-0861-icon.jpg)
#3 #1 3D
leg. Marek Snowarski
/Kościerzyna, wysypisko gruzów/
![](/foto/icon/kkcz-cota-icon.jpg)
#1
leg. Konrad Kaczmarek
/woj. łódzkie, pow. sieradzki, Sieradz/
/nasiona/
![](/foto/icon/20220510_162156-icon.jpg)
#2
leg. Marek Snowarski
/Ogród Botaniczny we Wrocławiu/
właściwości i zastosowanie
![wymagania uprawowe Anthemis tinctoria (rumian żółty)](/foto/_pu/5380.png)
⇈
🌱
Roślina rodzima, rosnąca na ciepłych i suchych, kserotermicznych terenach trawiastych. Uprawiana ozdobna bylina ogrodowa. Tworzy silnie rozkrzewione kępy 30-60 cm wysokości.
Na rabaty bylinowe jako średnio wysoka roślina okrywowa, do ogrodów naturalistycznych lub skalnych. Nadaje się na kwiat cięty. Niegdyś uprawiana dla żółtego barwnika.
wymagania i uprawa
Stanowisko słoneczne, ciepłe. Gleba przeciętna, dobrze na lekkich i przepuszczalnych, także słabych; umiarkowanie wilgotna, dobrze znosi suszę, gleba nie może być podmokła; odczyn obojętny lub zasadowy. W pełni mrozoodporny ale krótkotrwały na ciężkich glebach. Należy co 2-3 lata odnawiać z siewu lub przez podział starszych egzemplarzy.W sprzyjających warunkach odnawia się z samosiewu.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#4) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
▫ | bez odmiany |
‘Blomit’ (Susanna Mitchell) · odmiana ujmowana też w ramach Anthemis (rumianu) | |
‘Charme’ | |
◔ | ‘Kelwayi’ — kwiaty jasnożółte; 50 cm · odmiana ujmowana też w ramach Anthemis hybrida (rumianu ogrodowego) |
Susanna Mitchell (‘Blomit’) · odmiana ujmowana też w ramach Anthemis (rumianu) |
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji