właściwości i zastosowanie
takson uprawiany, nie ujęty w czekliście [491]
⇈
🌱
Takson występujący na terenach Eurazji od Europy Północno-Wschodniej po Kamczatkę, zbliżony do świerka pospolitego (Picea abies) (na styku zasięgu występują formy przejściowe). Pędy bardziej, gęsto, owłosione. Szyszki mniejsze, 6-8cm długości, z zaokrąglonymi (klinowato-odwrotniejajowatymi) łuskami.
⁂ pojedynczo lub po kilka w grupie (soliter) • ▩ grupa/płat
🌲 drzewa iglaste • "kolczaste/kłujące" • zimozielone (wiecznie zielone)
🌿 ozdobne liście
wysokość: (0.5) 2 – 30 (50) m • szerokość: 1 – 12 m
wymagania i uprawa
⇈
🌸
🔆 miejsce: ☀ słoneczne • 🌤 słoneczne, nieco ocienione • z wilgotnym powietrzem
💧 woda: gleba przeciętnie wilgotna (świeża) • gleba dostatecznie wilgotna • nie znosi przesuszania
☷ gleba: odczyn lekko kwaśny • preferuje lekko kwaśne
❄️ zimowanie: strefa mrozoodporności 2
Jak świerk pospolity (Picea abies) ale bardziej mrozoodporny i wolniej rosnący.
🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie (główna/preferowana metoda):
z nasion [bez stratyfikacji, warto namoczyć 24h przed wysiewem, wysiew na głębokość 1 cm, koniec kwietnia-maj]
przez szczepienie [na 3-letnich, zadoniczkowanych siewkach tego gatunku, zimą lub wczesną wiosną w szklarni]
przez sadzonki pędowe zdrewniałe [koniec lutego-marzec, najlepiej cięte z piętką; niektóre w czasie letniego spoczynku (czerwiec); stymulator ukorzeniania pomocny]
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
▫ | ‘Glauca’ — igły krótkie, silnie niebieskie |
wybrane okazy · selected collections ⇈
ten gatunek tworzy mieszańca:
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Picea obovata [🔉 pī·ce·a ob·ō·wā·ta] • Picea abies ssp. obovata [🔉 pī·ce·a ā·bi·ēs sub·spe·ci·ēs ob·ō·wā·ta] • (pl) świerk syberyjski
obōvātus, -a, -um
(lat., adj.)
— odwrotniejajowaty (o kształcie), tj. najszerszy powyżej środka; od lat. ovum, -i (n) jajko → ovatus, -a, -um - jajowaty
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji