właściwości i zastosowanie
takson uprawiany, nie ujęty w czekliście [491]
⇈
🌱
Krótkowieczna bylina. Występuje w górach Europy, w miejscach skalistych, głównie na wapieniach. Uprawiana w ogrodach jako bylina ozdobna; tworzy niskie darnie 10-25 cm wysokości. Kwitnie od lipca do września. Kwiaty białe, żółe, w pastelowych odcieniach brzoskwiniowego, łososiowego, pomarańczowego. Po kwitnieniu pozostają atrakcyjne sinozielone liście. Jedna z form (ujęta jako mak tatrzański (Papaver tatricum)) występuje w Tatrach; poszczególne formy różnią się barwą i wielkością kwiatów oraz formą liści — są ujęte jako: Papaver julicum, mak Kernera (Papaver kerneri), mak alpejski (Papaver alpinum), Papaver sendtneri, Papaver lapponicum, Papaver radicatum.
wymagania i uprawa
⇈
🌸
🔆 miejsce: ☀ słoneczne
💧 woda: gleba przeciętnie wilgotna (świeża) • nie znosi przesuszania • nie znosi gleby podmokłej
❄️ zimowanie: strefa mrozoodporności 5
Stanowisko słoneczne. Gleba próchniczna, przepuszczalna, nie znoszą zalania; w okresie wegetacji stale umiarkowane wilgota, w razie suszy zamierają liście (korzenie zostają); odczyn obojętny lub zasadowy. W pełni mrozoodporna ale krótkowiczna, najlepiej kwitnie w drugim-trzecim roku uprawy; w sprzyjających warunkach odnawia się z samosiewu. Można też odnawiać przez podział 2 letnich egzemplarzy.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
▫ | bez odmiany |
wybrane okazy · selected collections ⇈
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Papaver alpinum [🔉 pa·pa·ver al·pī·num] • Papaver rhaeticum [🔉 pa·pa·ver *] • (pl) mak alpejski · mak recki
alpīnus, -a, -um; alpester, -is; alpicola; alpigenus
(nazwa geograficzna, adj.)
— alpejski (przymiotnik od łacińskiej nazwy pasma górskiego Alpes);
zwykle epitet oznacza, że gatunek rośnie w górach Alpach;
czasem oznacza, że w strefie alpejskiej innych gór;
odmiany epitetu: alpestre (od formy włoskiej i francuskiej), alpicola (lat. przyrostek -cola "zamieszkujący"), alpigenus (lat. przyrostek -gene "rodem z")
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji