cechy charakterystyczne
cechy diagnostyczne w kluczu:
występowanie
rodzimy takson flory Polski [491]
Gatunek podlega ochronie ścisłej
(poz. 1.198 wg aktualnego rozporządzenia).
Nie mają do niego zastosowania wyłączenia spod ochrony uzasadnione względami godpodarki rolnej, leśnej lub rybackiej (§8.1). Wymaga ochrony czynnej.
Do ustawowej ochrony został włączony w 2004 roku.


pokazana po zalogowaniu


Okresowo odsłaniane (przy niskich stanach wód) piaszczyste lub żwirowate brzegi koryt rzecznych, mulisto-piaszczyste łachy i brzegi rzek oraz starorzeczy; także stwierdzana na żwirowo-piaszczystym poboczu drogi w dolinie rzecznej, na nasypach kolejowych i w rowach.
Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:

Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
Status czerwonej księgi 2014r.[169.14]: CR – krytycznie zagrożony
Statusy czerwonej listy 2016r.[311]: CR – krytycznie zagrożony.
Na liście z 2006r. takson miał status — V – narażony na wymarcie
Globalnie — LC – takson najmniejszej uwagi, nie kwalifikujący się do żadnej z pozostałych kategorii zagrożenia.
Na liście z 2006r. takson miał status — V – narażony na wymarcie
Globalnie — LC – takson najmniejszej uwagi, nie kwalifikujący się do żadnej z pozostałych kategorii zagrożenia.
Podstawy przyznania kategorii zagrożenia:
B2. obszar zasiedlony (AOO) <10km2:
a) silnie pofragmentowany lub liczba stanowisk = 1
b) obserwowane, szacowane lub spodziewane jest ciągłe zmniejszanie się wielkości:
– (i) zasięgu występowania
– (ii) obszaru zasiedlonego
– (iii) powierzchni, zasięgu i/lub jakości siedliska
– (iv) liczby stanowisk lub subpopulacji
c) ekstremalne fluktuacje:
– (iv) liczby dojrzałych osobników.
wybrane okazy · selected collections ⇈

#4
leg. Zygmunt Dajdok
/brzegi Odry w okol. Słubic/

#2
leg. Zygmunt Dajdok

#3
leg. Piotr Kobierski
/dolina Odry między Strumiennem a Chlebowem/

#5
leg. Piotr Kobierski
/Dolina Środkowej Odry, Czarnowo/
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji