Grupa odmian kapusty tradycyjnie uprawiana w Japonii. Nie tworzą one główki a jedynie szeroką rozetę liściową, o średnicy 40-60 cm i wysokości do 60 cm.
Użytkuje się całe rozety liściowe, wycinane po około miesiącu od sadzenia rozsady lub sukcesywnie odrywa się liście, wtedy rośliny użytkuje się przez cały sezon wegetacji. Poza tym sposób użytkowania i uprawy jest dokładnie podany na stronie kapusty chińskiej.
Wśród odmian są formy o liściach silnie wydłużonych i całobrzegich (Mibuna, Kyona) i formy o liściach silnie powcinanych (Mizuna).
Grupa odmian kapusty tradycyjnie uprawiana w Japonii. Nie tworzą one główki a jedynie szeroką rozetę liściową, o średnicy 40-60 cm i wysokości do 60 cm.
Wśród odmian są formy o liściach silnie wydłużonych i całobrzegich (Mibuna, Kyona) i formy o liściach silnie powcinanych (Mizuna).
Na opakowaniach torebek z nasionami odmian _najprawdopodobniej_ tego gatunku (Red Frills, Green Fire F1) możemy spotkać się z nazwą "musztardowiec" i innym gatunkiem Brassica juncea var. integrifolia.
Kapusta sitowata (Brassica juncea) jest także uprawiana na Dalekim Wschodzie, w odmianach jako warzywo liściowe, znana pod różnymi handlowymi/zwyczajowymi nazwami jak musztardowiec, chińska musztarda i wariacje wokół tego tematu. U nas nie spotykałem się w handlu z jej nasionami.
Jest to roślina dnia krótkiego (przy długim dniu "idzie w kwiat", sprzyja temu też indukcja niskimi temperaturami np. przymrozkami). Optymalna temperatura rozwoju to 18-20°C; znosi przymrozki do -5°C. Można ją uprawiać z rozsady w terminie wczesnym (siew koniec marca – początek kwietnia) lub późnym z rozsady lub siewu wprost do gruntu (koniec lipca – początek sierpnia)
W warunkach amatorskich najprościej jest wysiewać bezpośrednio do gruntu, w zależności od temperatury po 3-6 tygodniach od siewu można zrywać młode rozety liściowe i użytkować jako pikantną "sałatę" lub na surowo jako przyprawę, w smaku trochę podobną do ostrej kalarepy.
Szczegółowo informacja o uprawie, w tym z rozsady jest podana na stronie kapusta chińska (Brassica chinensis).Jest to roślina dnia krótkiego (przy długim dniu "idzie w kwiat", sprzyja temu też indukcja niskimi temperaturami np. przymrozkami). Optymalna temperatura rozwoju to 18-20°C; znosi przymrozki do -5°C. Można ją uprawiać z rozsady w terminie wczesnym (siew koniec marca – początek kwietnia) lub późnym z rozsady lub siewu wprost do gruntu (koniec lipca – początek sierpnia)