atlas-roslin.pl

Brassica juncea (L.) Czern. [🔉 bras·si·ka *]

kapusta sitowata, gorczyca błękitna · gorczyca modra · gorczyca sarepska · kapusta sarepska
Brassica juncea (L.) Czern. et Coss. [🔉 bras·si·ka *]
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Brassica juncea (kapusta sitowata)
Brassica juncea (kapusta sitowata)
Brassica juncea (kapusta sitowata)
Brassica juncea (kapusta sitowata)
Brassica juncea (kapusta sitowata)
cechami diagnostycznymi gatunku są sinozielony kolor łodygi i liści oraz odstające od osi kwiatostanu i wzniesione łuszczyny
Brassica juncea (kapusta sitowata)
Brassica juncea (kapusta sitowata)
Brassica juncea (kapusta sitowata)
Brassica juncea (kapusta sitowata)
Brassica juncea (kapusta sitowata)
Brassica juncea (kapusta sitowata)

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Brassica juncea (kapusta sitowata)
Analogiczne zastosowanie mają nasiona kapusty czarnej (Brassica nigra).
🌱
Nasiona są używane do produkcji musztardy i jako przyprawa.

space

Jest także uprawiana na Dalekim Wschodzie, w odmianach jako warzywo liściowe, znana pod różnymi handlowymi/zwyczajowymi nazwami jak musztardowiec, chińska musztarda i wariacje wokół tego tematu. U nas nie spotykałem się w handlu z jej nasionami.

występowanie

ekologiczne liczby wskaźnikowe Brassica juncea (kapusta sitowata)
Roślina jednoroczna.
Inwazyjność i/lub kategorie obcego elementu flory /Tokarska-Guzik et al. (2012) [234]/:
• niezadomowiony
efemerofit
• Pochodzenie: Azja południowo-wschodnia.
• Czas przybycia na teren Polski: XIXw.
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych.

wybrane okazy · selected collections

#9
wkaczmarski.200712-1
leg. Wojciech Kaczmarski
/woj. łódzkie, pow. radomszczański, Mojżeszów/
#2
wkaczmarski.200823-1
leg. Wojciech Kaczmarski
/woj. łódzkie, pow. radomszczański, pola miejscowości Mojżeszów/
/dojrzałe łuszczyny z nasionami/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji