Naturalny mieszaniec gatunków północnoamerykańskich: aronii czarnej (Aronia melanocarpa) i aronii czerwonej (Aronia arbutifolia). Uprawiany w Europie i Azji krzew owocowy. Ucieka z uprawy i zadomawia się na siedliskach torfowych i potorfowych, na ple torfowcowym, w zdegradowanych borach bagiennych, na przydrożach, w zaroślach brzozowych, borach sosnowych. Rozmnaża się na drodze wegetatywnej i z nasion.
• lokalnie zadomowiony, inwazyjny
• inwazyjny lokalnie
• kenofit
• Pochodzenie: północna i wschodnia Ameryka Północna.
• Czas przybycia na teren Polski: 1833r. (introdukcja), XXw.
• Kategoria inwazyjności: II (średnia) 11pkt.: gatunek przynajmniej w niektórych regionach o ujawnionej zdolność inwazyjnej przez zwiększanie zajmowanej powierzchni lub liczby stanowisk
• Zagrożenia: ekologiczne (bardzo istotne)
• Zasięg lokalny (występuje w jednym regionie lub województwie)
• Populacje: z niewielką liczbą osobników ale na wielu stanowiskach lub dużo osobników na jednym lub kilku stanowiskach
• Dynamika: stopniowo zajmuje nowe stanowiska
• Kolonizuje siedliska/zbiorowiska: przede wszystkim częściowo przeobrażone lub o charakterze naturalnym
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych · częściowo przeobrażonych · o charakterze naturalnym.
• Główne typy siedlisk będących przedmiotem zainteresowania Wspólnoty, do których wnika:
· 7120 — torfowiska wysokie zdegradowane, lecz zdolne do naturalnej i stymulowanej regeneracji
• Zagrożenie dla różnorodności biologicznej w przypadku zadomowienia na obszarach cennych przyrodniczo:
- gdzie stwarza zagrożenie: Torfowiska i obszary chronione.
- powód uprawy: Od dawna uprawiany krzew owocowy. Także rzadko sadzony w lasach i przy drogach leśnych.
- przypadki spontanicznego rozprzestrzeniania się: Od kilkudziesięciu lat na pojedynczych stanowiskach w Wielkopolsce i na Pomorzu.
- zalecenia: Zaniechanie uprawy na torfowiskach.
właściwości i zastosowanie

Uprawiany krzew owocowy. Charakteryzuje się praktycznie brakiem chorób i szkodników oraz stosunkowo niskimi wymaganiami. Owoce dostarczają cierpkiego soku o wyjątkowo intensywnej ciemnej barwie. Barwa zachowuje się także w bardzo dużym rozcieńczeniu, przez co sok jest użytecznym dodatkiem barwiącym w przetwórstwie spożywczym (soki, dżemy itp.).