|
właściwości i zastosowanie
Niskie krzewiaste pnącze o wijących się pędach, u nas uprawiane amatorsko jako pnącze owocowe. W Polsce 2-3(4) metry wysokości. Pochodzi z Dalekiego Wschodu. Kwitnie w maju/czerwcu, kwiaty mają cytrynowy zapach. Owoce jadalne, drobne, 2 cm długości; dojrzewają nierównomiernie, w lipcu/sierpniu-wrześniu. Owoce zielone z zielonym miąższem, są bardzo smaczne, szybko opadają i nie dają się przechowywać; można je spożywać na surowo, suszyć, robić przetwory. Jesienne przebarwienie liści żółte przechodzące w brunatne. W miejscach nasłonecznionych ozdobę stanowią liście z biało-różowymi plamami.
Grupa użytkowa:
Analiza dostępności roślin (form i odmian #1)
Optymalne jest stanowisko częściowo ocienione, rośnie także w znacznym ocienieniu; osłonięte przed silnymi wiatrami. Gleba żyzna, wskazane nawożenie; przepuszczalna i stale dostatecznie wilgotna, ale nie podmokła, nie znosi suszy, wskazane ściółkowanie; odczyn lekko kwaśny. Wybitnie mrozoodporna i bez obawy może być uprawiana na terenie całego kraju; ale z uwagi na wczesne ruszanie wegetacji nowe pędy mogą być uszkadzana przez przymrozki co przeważnie ogranicza owocowanie w danym roku. Wymaga przywiązywania do podpór rozpinania na kratach itp. zabiegów, bo pędy słabo się wiją.
Pnącze atrakcyjne zapachowo dla kotów które mogą je niszczyć.
Wymagania (parametry ogrodowe):
strefa mrozoodporności 4