
aktinidia ostrolistna
+A. purpurea
właściwości i zastosowanie

Do tego rodzaju należą dostępne w naszych sklepach popularne „owoce kiwi” (obie odmiany "zielonomiąższowa" i "żółtomiążowa" Actinidia deliciosa; na rynkach azjatyckich oferowane są też owoce tropikalnej Actinidia eriantha o specyficznym smaku).
Przedstawiciele rodzaju to liany wspinające się przez lewoskrętne owijanie się wokół podpór. Występują w Azji Wschodniej, większość na terenie Chin.
Jako ozdobne z liści, wieloletnie pnącze (choć także i dla smacznych owoców) można uprawiać wybitnie mrozoodporną aktynidię pstrolistną (Actinidia kolomikta).
Aktinidie to przeważnie rośliny dwupienne — dla uzyskania owoców potrzebne są egzemplarze męskie i żeńskie w proporcji 1 : 6-8. To też silne pnącza, wymagające solidnej podpory dla wzrostu. W uprawach towarowych zimoodpornych aktynidii stosuje się szpalery z T-kształtymi, metalowymi lub drewnianymi podporami wysokości 2m i rozciągniętymi pomiędzy nimi drutami.
wymagania i uprawa
Dla dobrego owocowania wymagają stanowiska słonecznego (jako z natury liany świetlistych lasów radzą sobie też w częściowym ocienieniu).
Młode egzemplarze uprawianych u nas gatunków mrozoodpornych mogą przemarzać. Starsze dobrze zimują. Wybitnie mrozoodporna jest aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta) — ma drobne owoce, ale dojrzewają one wcześnie, w sierpniu-wrześniu; dojrzałe łatwo opadają. Pozostałe mrozoodporne owocowe gatunki: aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) i aktinidia czarnopręcikowa (Actinidia melanandra) mają owoce wielkości dużych winogron, dojrzewające we wrześniu-października; u pierwszej (najczęściej uprawianej) owoce są zielone, zielone, z rumieńcem albo czerwone; u drugiej razem z miąższem czerwone do wiśniowoczerwonych.