w kluczu:albanigra
nazwa pozycji klucza *alternatywy dla tej pozycji · do pozycji w szablonie klucza: (z) · powrót z szablonu klucza: (p)
liście cienkie, jasnozielone, spodem (prawie) nagie
*liście grubawe, ciemnozielone, spodem ± owłosione
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
· Przetchlinki wąskoeliptyczne.
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
  Pochodzi z Chin. Szeroko rozpowszechniona w Europie jako relikt masowej hodowli gąsienic jedwabników (liście są dla nich pokarmem) oraz sadzona jako drzewo ozdobne lub owocowe (owoce słodkie, dość mdłe).
liście grubawe, ciemnozielone, spodem ± owłosione
*liście cienkie, jasnozielone, spodem (prawie) nagie
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
· Przetchlinki szerokoeliptyczne.
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
▶ Morus nigra L. (morwa czarna)
takson wyłączony z flory Polski [błędnie podawany jako uprawiany w Polsce] [491]
  Pochodzi z Iranu. Rozpowszechniony w uprawie dla owoców (o wyrazistym, kwaśno-słodkim smaku) w Azji Środkowej i Zachodniej oraz na południu i południowym-wschodzie Europy. Z uwagi na niską mrozoodporność bardzo rzadko spotykany w uprawie w Polsce.
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji