atlas-roslin.pl
takson uprawiany, nie ujęty w czekliście 2002 lub 2020 [24][491]

Cucumis metuliferus E.Mey. ex Schrad. [🔉 ku·ku·mis *]

kiwano
Cucumis metulifer
Cucumis metuliferus (kiwano)
18.08.2021, Warszawa, Ogród Botaniczny UW; copyright © by Paweł Kalinowski
Cucumis metuliferus (kiwano)
XL
Cucumis metuliferus (kiwano)
XL

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawa Cucumis metuliferus (kiwano)
🌱
Warzywo pochodzące z tropikalnych rejonów Afryki. Z uwagi na bardzo wysokie wymagania cieple, u nas możliwe do amatorskiej uprawy pod folią i to w cieplejszych rejonach kraju. Owoce owalne, kilkunastocentymetrowe, pokryte dużymi kolczastymi brodawkami. Miąższ z licznymi pestkami jadalny na surowo, o smaku przypominającym kiwi i banana. W fazie dojrzałości konsumpcyjnej skórka zielona a nasiona nie w pełni wykształcone. W fazie pełnej dojrzałości skórka jest jaskrawo pomarańczowa. Co ciekawe owoce mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do kilku miesięcy.

wymagania i uprawa

🌸
Warzywo o bardzo wysokich wymaganiach cieplnych, rośnie dopiero przy temperaturach >15°C, szczególnie szybko w czasie upałów, amatorsko można uprawiać pod folią. Gleba powinna być żyzna, wilgotna ale dobrze znosi okresowe przesuszenie.

space

🌱🌸
opcje Bazaru

odmiany (form i odmian #1) analiza dostępności nasion