Cucumis metuliferus (kiwano)
Cucumis metuliferus (kiwano)
XL
Cucumis metuliferus (kiwano)
XL
Cucumis metuliferus (kiwano)

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Cucumis metuliferus (kiwano)
takson uprawiany, nie ujęty w czekliście [491]
🌱
Warzywo pochodzące z tropikalnych rejonów Afryki. Z uwagi na bardzo wysokie wymagania cieple, u nas możliwe do amatorskiej uprawy pod folią i to w cieplejszych rejonach kraju. Owoce owalne, kilkunastocentymetrowe, pokryte dużymi kolczastymi brodawkami. Miąższ z licznymi pestkami jadalny na surowo, o smaku przypominającym kiwi i banana. W fazie dojrzałości konsumpcyjnej skórka zielona a nasiona nie w pełni wykształcone. W fazie pełnej dojrzałości skórka jest jaskrawo pomarańczowa. Co ciekawe owoce mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do kilku miesięcy.

wymagania i uprawa

Warzywo o bardzo wysokich wymaganiach cieplnych, rośnie dopiero przy temperaturach >15°C, szczególnie szybko w czasie upałów, amatorsko można uprawiać pod folią. Gleba powinna być żyzna, wilgotna ale dobrze znosi okresowe przesuszenie.

space

🌱 🌸

odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion

bez odmiany
symbolami ◼ ◕ ◑ ◔ ○ ▫ pokazano częstość występowania odmiany w ofercie handlowej, od najwyższej do najniższej; nazwy na żółtym tle są linkowane do własnej strony odmiany
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji