Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
cechy diagnostyczne w kluczu:Pimpinella (biedrzeniec)kl 1706

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
Takson uprawiany. [491]
🌱
W medycynie używany jest Anisi fructus (owoc anyżu) — całe, dojrzałe, wysuszone rozłupnie o słodkawym smaku i specyficznym zapachu nadawanym przez anetol. Przez destylację owoców otrzymuje się olejek eteryczny Anisi oleum (olejek anyżowy), z którego robi się Ammonii anisatus spiritus (spirytus anyżowy). Preparaty na bazie owoców lub olejku anyżu stosowane są dla przyśpieszania oczyszczania górnych dróg oddechowych ze śluzu i jako środki wykrztuśne. Liście wchodzą w skład Species expectorantes (zioła wykrztuśne). Używane są też dla ułatwiania trawienia, działają wiatropędnie i przeciwskurczowo, stosowane są w sytuacjach, gdy występuje kolka. Przy zbyt dużych dawkach drażnią błony śluzowe, a nawet powodują odurzenie i drgawki.

space

wymagania i uprawa

🌱 🌸

odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion

bez odmiany
symbolami ◼ ◕ ◑ ◔ ○ ▫ pokazano częstość występowania odmiany w ofercie handlowej, od najwyższej do najniższej; nazwy na żółtym tle są linkowane do własnej strony odmiany

wybrane okazy · selected collections

#6
jmak.10_12_11
leg. Jarosław Makowski
/ogr.zielny Niemcy/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji