Bylina. Korzenie długie, cienkie, z kulistymi lub jajowatymi bulwkami średnicy 10-22mm, brązowymi, wewnątrz białymi. Pędy wspinające się lub pokładające się, 20-50(110)cm długości; łodygi cienkie, kanciaste, nieoskrzydlone, nagie.

space

Kwiatostan z 3-5(6) kwiatami o silnym zapachu. Ząbki kielicha ± nierównej długości, trójkątne. Korona ciemnoróżowa.

space

Kwitnienie (maj)czerwiec-sierpień.

występowanie, ekologia

antropofit zadomowiony we florze Polski [491]
wystepowanie - Lathyrus tuberosus (groszek bulwiasty)
ekologiczne liczby wskaźnikowe Lathyrus tuberosus (groszek bulwiasty)

Chwast w uprawach, miedze, ugory, przydroża, nasypy kolejowe, rowy, trawniki, zarośla. Na glebach różnego typu z preferencją dla zasadowych, ciepłych, umiarkowanie suchych i nasłonecznionych.

Bylina.

Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:
space_elw
Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
Inwazyjność i/lub kategorie obcego elementu flory /Tokarska-Guzik et al. (2012) [234]/:
• zadomowiony, ustępujący (VU)
archeofit (Ar)
• Pochodzenie: Europa i Azja.
• Czas przybycia na teren Polski: nieznany
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych · częściowo przeobrażonych.
Parametry dotyczące m.in. hemerobii z publikacji /Jackowiak (1993) [574]/ z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane po zalogowaniu.
Parametry rozsiewu wg /Lososová et al. (2023) [601]/:
- klasa 2: 1-5m dla 50-99% diaspor · efektywny sposób rozsiewu: lokalny, niewyspecjalizowany · + antropochoria
- masa nasienia: 31.8mg · średnia wysokość rośliny: 55cm · zawleczony (chwast)

wybrane okazy · selected collections

#3
03 06 18 - 11
leg. Marek Snowarski
/Zdbice, k. Wałcza/
#4
02 06 08 - 12
leg. Marek Snowarski
/dolina Odry-Oławy, Siechnice/
#6
jmak.200808-1
leg. Jarosław Makowski
/Brandenburgia/
#1
pkob.080607-1
leg. Piotr Kobierski
/nasyp kolejowy w Górzynie, gm. Lubsko, woj.lubuskie/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji