|
⇈🌱
W medycynie stosuje się Gentianae radix (korzeń goryczki) — wysuszone, połamane podziemne narządy rośliny i pochodną z niej Gentianae tinctura (nalewka z korzenia goryczki). Zbiór przeprowadza się w 6 – 7 roku po posadzeniu roślin, jesienią po zakończeniu wegetacji, suszenie musi być przeprowadzone szybko. Surowiec cechuje się wybitnie gorzkim smakiem, długo się utrzymującym. Stosowany dla pobudzania trawienia i apetytu (Amara tinctura - nalewka gorzka). Korzeń wchodzi w skład Species digestivae (zioła poprawiające trawienie).
Surowiec stosunkowo nietrwały. Fermentowane korzenie mają silniejszy zapach i słabszą gorycz; są używane do produkcji wódek i likierów.
Surowiec stosunkowo nietrwały. Fermentowane korzenie mają silniejszy zapach i słabszą gorycz; są używane do produkcji wódek i likierów.
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Jarosław Makowski
/Niemcy Feldberg/ #10

leg. Jacek Soboń
/ogród botaniczny/ #3