Gentiana lutea (goryczka żółta)
Gentiana lutea (goryczka żółta)
Gentiana lutea (goryczka żółta)
Gentiana lutea (goryczka żółta)
Gentiana lutea (goryczka żółta)
Gentiana lutea (goryczka żółta)

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Gentiana lutea (goryczka żółta)
takson uprawiany [491]
🌱
W medycynie stosuje się Gentianae radix (korzeń goryczki) — wysuszone, połamane podziemne narządy rośliny i pochodną z niej Gentianae tinctura (nalewka z korzenia goryczki). Zbiór przeprowadza się w 6-7 roku po posadzeniu roślin, jesienią po zakończeniu wegetacji, suszenie musi być przeprowadzone szybko. Surowiec cechuje się wybitnie gorzkim smakiem, długo się utrzymującym. Stosowany dla pobudzania trawienia i apetytu (Amara tinctura - nalewka gorzka). Korzeń wchodzi w skład Species digestivae (zioła poprawiające trawienie).
Surowiec stosunkowo nietrwały. Fermentowane korzenie mają silniejszy zapach i słabszą gorycz; są używane do produkcji wódek i likierów.

wymagania i uprawa

🌸
❄️ zimowanie: strefa mrozoodporności 5a
ekologiczne liczby wskaźnikowe Gentiana lutea (goryczka żółta)

🌱 🌸

odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion

bez odmiany
symbolami ◼ ◕ ◑ ◔ ○ ▫ pokazano częstość występowania odmiany w ofercie handlowej, od najwyższej do najniższej; nazwy na żółtym tle są linkowane do własnej strony odmiany

wybrane okazy · selected collections

#10
jmak.10_7_16
leg. Jarosław Makowski
/Niemcy Feldberg/
#3
js.080604-116
leg. Jacek Soboń
/Ogród Botaniczny we Wrocławiu/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji