atlas-roslin.pl

Adonis flammea Jacq. [🔉 a·do·nis *]

miłek szkarłatny
Adonis flammeus Jacq. orth.var. [🔉 a·do·nis *]
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Adonis flammea (miłek szkarłatny)
Adonis flammea (miłek szkarłatny)
Adonis flammea (miłek szkarłatny)
Adonis flammea (miłek szkarłatny)
Adonis flammea (miłek szkarłatny)
Adonis flammea (miłek szkarłatny)
Adonis flammea (miłek szkarłatny)
Roślina jednoroczna, (10)20-50cm wysokości. Łodyga przynajmniej dołem miękko owłosiona.

space

Owoc czarniawy z jednym zagiętym ząbkiem w pobliżu dzióbka na grzbiecie; dzióbek krótki, prosty, czarny.

space

występowanie

antropofit zadomowiony we florze Polski [491]
wystepowanie - Adonis flammea (miłek szkarłatny)
ekologiczne liczby wskaźnikowe Adonis flammea (miłek szkarłatny)
Pola, ugory, na glebach suchych, wapiennych.
Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:
space_elw

Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.

Status czerwonej księgi 2014r.[169.14]: CR – krytycznie zagrożony
Statusy czerwonej listy 2016r.[311]: CR – krytycznie zagrożony. Archeofit.
Na liście z 2006r. takson miał status — E – wymierający - krytycznie zagrożony

Podstawy przyznania kategorii zagrożenia:
B2. obszar zasiedlony (AOO) <10km2:
a) silnie pofragmentowany lub liczba stanowisk = 1
b) obserwowane, szacowane lub spodziewane jest ciągłe zmniejszanie się wielkości:
– (ii) obszaru zasiedlonego
– (iii) powierzchni, zasięgu i/lub jakości siedliska
– (iv) liczby stanowisk lub subpopulacji
– (v) liczby dojrzałych osobników.

Inwazyjność i/lub kategorie obcego elementu flory /Tokarska-Guzik et al. (2012) [234]/:
• zadomowiony, ustępujący (CR)
archeofit
• Pochodzenie: region śródziemnomorsko-iranoturański.
• Czas przybycia na teren Polski: nie wiadomo
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych.
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji