Południowoafrykańska bylina cebulowa. U nas uprawiana ozdobna roślina cebulowa nie zimująca w gruncie. Przy uprawie gruntowej najprościej jest ją traktować jak „cebulową jednorazówkę”.
Przede wszystkim uprawiany w szklarniach na kwiat cięty; w wazonie utrzymuje się ponad tydzień. Można uprawiać dla ozdoby w gruncie, w ogrodzie lub w większych pojemnikach; z uwagi na wąski, wysoki pokrój dobrze wygląda dopiero grupa kilku-kilkunastu roślin. Uwaga! roślina trująca.
wymagania i uprawa
Stanowisko słoneczne, ciepłe. Gleba żyzna, próchniczna, przepuszczalna; w okresie wegetacji, szczególnie podczas kwitnienia musi być stale wilgotna, w razie suszy należy nieczęsto ale obficie podlewać; odczyn gleby lekko kwaśny lub obojętny.
Cebule wykopuje się po zamarciu liści lub po jesiennych przymrozkach, zależnie co będzie pierwsze. W warunkach polskiego klimatu trudno dohodować się z cebulek przybyszowych odpowiednio dużych cebul, zdolnych do dobrego kwitnienia. Na przeszkodzie stoi późne kwitnienie w uprawie gruntowej. Zdecydowanie efektywniej jest kupić co rok nowe cebule. Cebule przybyszowe dla osiągnięcia większego rozmiaru muszą być odpowiednio uprawiane przez 2-3 lata, jeśli w tym czasie wytwarzają kwiatostany to najlepiej je ogławiać. Wykopane cebule przechowuje się przez zimę, na sucho, w temperaturze pokojowej.