Uprawiana na paszę i na ziarno roślina strączkowa. Pochodzi z zachodniej części regionu śródziemnomorskiego i Makaronezji. Z racji niskich wymagań wodnych i glebowych jest szeroko uprawiana w ciepłej i suche strefie klimatycznej.
Uprawia się tak jak soczewicę.
Ma niższe wymagania glebowe i wodne od grochu, czy peluszki.
Nadaje się na glebach lekkich i suchych. Plon nasion na glebach lekkich wynosi 1.0 – 2.5t/ha, w optymalnych warunkach 2.5 – 5t/ha.
Z uwagi na wysokie zapotrzebowanie na wodę w okresie kiełkowania, siew powinien być możliwie wczesny, gdy tylko jest możliwa uprawa roli, w marcu lub na początku kwietnia. Okres wegetacji do zbioru nasion wynosi ok. 110 dni.
Sieje się w rzędach co 20 – 25 cm lub 12 – 15 cm (80 – 100 kiełkujących nasion na m2), na głębokość 4 – 8 cm, płycej na glebach bardziej zwięzłych.
Nasiona można zaprawiać szczepionkami bakteryjnymi dla grochu lub wyki.
Nasiona kiełkują już w temperaturze 2 – 3°C, młode rośliny wytrzymują przymrozki do -8°C.