Erigeron acris ssp. serotinus (przymiotno ostre późne)
XL
Erigeron acris ssp. serotinus (przymiotno ostre późne)
takson częsty w południowej części kraju, na północy rzadki, kwitnie głównie od połowy lipca do października; liście łodygowe i listki okrywy gęsto owłosione, liście łodygowe liczne, szeroko pofalowane, skręcone
Erigeron acris ssp. serotinus (przymiotno ostre późne)
Erigeron acris ssp. serotinus (przymiotno ostre późne)
Erigeron acris ssp. serotinus (przymiotno ostre późne)
Erigeron acris ssp. serotinus (przymiotno ostre późne)

cechy charakterystyczne

cechy diagnostyczne w kluczu:Erigeron acris (przymiotno ostre)
Erigeron acris ssp. serotinus (przymiotno ostre późne)
Erigeron acris ssp. serotinus (przymiotno ostre późne)
takson częsty w południowej części kraju, na północy rzadki, kwitnie głównie od połowy lipca do października; liście łodygowe i listki okrywy gęsto owłosione, liście łodygowe liczne, szeroko pofalowane, skręcone
Liście i łodygi gęsto owłosione wielokomórkowymi włoskami prostymi, bez gruczołków. Międzywęźla 2-38 mm.

space

Poniżej kwiatostanowej części pędu często znajdują się krótkie płonne gałązki. Część kwiatostanowa luźna, groniasta lub podbaldachowata, rzadko wiechowata. Koszyczków 3-26.

space

Kwitnie i owocuje od połowy lipca do początku października.

występowanie

Takson rodzimy lub trwale zadomowiony. [491]
wystepowanie - Erigeron acris ssp. serotinus (przymiotno ostre późne)
Erigeron acris ssp. serotinus (przymiotno ostre późne)

wybrane okazy · selected collections

#5
jmak.141005-1
leg. Jarosław Makowski
/Niemcy, Jura Szwabska/
#4
js.150719-1
leg. Jacek Soboń
/Karkonosze/

nomenklatura, etymologia ℹ️

poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Erigeron acris L. ssp. serotinus (Weihe) Greuter [🔉 * k·ris sub·spe·ci·ēs sē·r·ti·nus](pl) przymiotno ostre późne
sērtinus, -a, -um (lat., adj.) — późny, spóźniony, późniejszy; np. późno rozpoczynający wegetację, późno kwitnący lub u grzybów późno tworzący owocniki
cer, cris, cre (lat., adj.) — ostry, palący (w smaku)
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji