właściwości i zastosowanie
⇈
🌱
Drzewo z regionu śródziemnomorskiego, gdzie jest też uprawiane dla pozyskania jadalnych, bardzo słodkich strąków ("chleb świetojański" zawierający do 50% cukrów) o smaku przypominającym mocno osłodzone kakao. Sok - syrop z owoców to kaftan. Z nasion uzyskuje się gumę karobową (mączka chleba świętojańskiego), używaną m.in. jako zagęstnik spożywczy pod symbolem E410.
⇈ 🌱 🌸
wybrane okazy · selected collections ⇈
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Ceratonia siliqua [🔉 ce·ta·to·ni·a si·li·kwa] • (pl) szarańczyn strąkowy · ceratonia strąkowa · "chleb świętojański" · "karob"
Polska nazwa rodzajowa "szarańczyn" nawiązuje do teorii, że biblijna szarańcza którą żywił się Jan Chrzciciel (stąd "chleb świętojański", to były strąki tego drzewa (hebrajska nazwa szarańczy /owada/ i drzewa są podobne). W istocie i owady szarańczy, jak i strąki były jadane.
siliqua, -ae; siliquosus, -a
(lat., verb.)
— strąk, łupina;
przymiotnik siliquosus, -a - "strąkowy", o wyraźnych, wydatnych lub grubych strąkach
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji