1. konsystencji miękkiej do mięsistej, zwykle zielony, słabo soczysty; konsystencji jak świeży liść lub młoda roślina zielna
3. o roślinie zielnej
O organie, np. łodydze zdrewniałej, gdy w swojej budowie anatomicznej zawiera dużo tkanki drzewnej, jest twarda. Rośliny zbudowane głównie z łodyg zdrewniałych to rośliny drzewiaste.
Konsystencja drzewiasta jest twarda, ścisła, mało podatna. Np. łuski szyszek sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris).
Konsystencja mączysta, mączna - to struktura stosunkowo sucha i składająca się z bardzo drobnych ziarenek.
Struktury o bardzo drobnej konsystencji (jak puder) będą miały konsystencję proszkowatą.
farīnōsus, -a, -um; farīnāceus, -a, -um
(lat., adj.)
— (o konsystencji) mączysta, mączna
lub (o powierzchni) omączona, jak posypana mąką
· lat. farina,-ae (f) - mąka; lat. farinaceus - wykonany z mąki; lat. farinosus - mączysty; lat. farinarius - mączny
· lat. farina,-ae (f) - mąka; lat. farinaceus - wykonany z mąki; lat. farinosus - mączysty; lat. farinarius - mączny
Proszkowata konsystencja występuje w strukturach suchych, złożonych z bardzo drobnych ziarenek, jak pył czy puder, o niewyczuwalnej lub nieznacznie wyczuwalnej szorstkości przy rozcieraniu.
Ten sam termin łaciński stosuje się do nazwania powierzchni oprószonej.
pulverulentus, -a, -um; pulveraceus, -a, -um
(lat., adj.)
— (o powierzchni) oprószona, przyprószona, opylona;
(o konsystencji) pylasta, proszkowata
· od lat. pulvis,-eris (f) - pył, proch, puder;
· od lat. pulvis,-eris (f) - pył, proch, puder;