takson uprawiany [24]

Armeniaca vulgaris Lam.

morela zwyczajna
Prunus ansu (Maxim.) Kom. · Prunus armeniaca L.
Prunus armeniaca
owoce; 20.08.2005 copyright © by Barbara Łotocka
Prunus armeniaca
owoce, przekrój
Prunus armeniaca
pąki
Prunus armeniaca
pąki
Prunus armeniaca
cechy diagnostyczne w kluczu:Prunus s.l. (śliwa (s.l.))kl 1794

właściwości i zastosowanie

Uprawiana w cieplejszych regionach kraju dla jadalnych owoców.

Miąższ owoców jadalny. Ceniony owoc do spożycia bezpośredniego i na przetwory (kompoty, dżemy, suszone owoce).

Trujące są nasiona w zdrewniałej osłonie ("pestki"). Do zatruć dochodzi bardzo rzadko, w wyniku spożycia większej ilości pestek lub stężonych kompotów przygotowanych z całych owoców (z pestkami). Czynnikiem toksycznym jest amygdalina, która hydrolizuje do cyjanowodoru. W skrajnych przypadkach następuje blokowanie oddychania komórkowego, co powoduje hipoksję komórkową i śmierć.

Analiza dostępności roślin (form i odmian #3)

  • ‘Early Orange’ #1 (owoce pomarańczowe z czerwonym rumieńcem; dojrzewają w końcu lipca; b. plenne; wysoce mrozoodporne) +chcę to +oferuję to
  • ‘Harcot’ #1 (owoce średniej wielkości; miąższ ciemnopomarańczowy, soczysty; deserowa) +chcę to +oferuję to
  • ‘Prunus ansu’ #1 (chińska odmiana moreli, bardziej mrozoodporna - USDA 5a; owoce drobne) +chcę to +oferuję to

wymagania i uprawa

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20050820.1.bl
050820-1
leg. Barbara Łotocka #3