Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)
Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)
Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)
Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)
Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)
Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)
Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)
Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)
Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)

krótki opis

Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)
Bylina kłączowa. Kolby kwiatostanów pojawiają się na początku wiosny, na naturalnych stanowiskach w porze roztopów, przed rozwojem liści i są osłonięte białą, okazałą, podłużnie jajowatą pochwą. Liście bardzo duże, rozwijają się latem. Kwiaty w przeciwieństwie do tulejnika amerykańskiego (Lysichiton americanus) niemal nie posiadają nieprzyjemnego zapachu.

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)
takson uprawiany, nie ujęty w czekliście [491]
🌱
Uprawiana na brzegu zbiorników wodnych lub na glebie silnie podmokłej, okresowo zalewanej. Rośnie wolno, wolniej od tulejnika amerykańskiego (Lysichiton americanus) jest też od niego nieco mniejsza. Kwitnie po kilku latach od wysiewu. Rozmnaża się przez wysiew nasion, ewentualnie dzielenie rozrośniętych kłączy.
wysokość: do 1 m
kwitnienie: od kwietnia do maja

wymagania i uprawa

Lysichiton camtschatcensis (tulejnik kamczacki)
XL
🌸
❄️ zimowanie: strefa mrozoodporności 5a
Pochodzi z Syberii, Kamczatki i Japonii, gdzie rośnie na bagnach, terenach podmokłych i wzdłuż cieków wodnych.

wybrane okazy · selected collections

#3
js.110410-39
leg. Jacek Soboń
/Ogród Botaniczny we Wrocławiu/
#1
22 05 06 - 121a
leg. Marek Snowarski
/Arboretum Wojsławice/
#2
22 05 16 - 22
leg. Marek Snowarski
/Arboretum Bolestraszyce/
#2
24 05 19 - 4
leg. Marek Snowarski
/Arboretum Bolestraszyce/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji