|
właściwości i zastosowanie
Kształt owoców jest dość jednolity – są albo gruszkowate (cushaw), lub kulistawe, rzadziej owalne. Skórka jest zwykle paskowana (paski mają najczęściej barwę białą i zieloną lub żółtą). Szypułka owocowa jest często bardzo rozrośnięta, gruba. Na liściach często występują białe (lub żółtawe czy srebrne) plamki.
Do odmian przeze mnie przetestowanych i dość dobrze u nas owocujących należą: „Tennessee Sweet Potato” (chyba najłatwiejsza, o dużych jednolicie jasnobeżowych owocach, ale gorzkim miąższu, uprawiana zwykle dla nasion i dla ozdoby), „Chinese Alphabet” (o nasionach pokrytych pęknięciami podobnymi do chińskiego pisma i niewielkich zielono-żółtych gruszkowatych owocach), „Mrs. Aquillard's Cushaw” (krótki okres wegetacji, odmiana o pięknych gruszkowatych i zwykle pasiastych owocach), „Silver Edge” (owoce kuliste, biało-zielono paskowane, nasiona ze srebrnym brzegiem, bardzo duże) czy „Mexican X-Top” (łatwa, owoce gruszkowate lub okrągławe pięknie żółto-biało paskowane). Do uprawy starałem się wybierać odmiany najodporniejsze na chłód i o krótkim okresie wegetacji. Nie udało mi się z odmianami „Mayo Arrota” i ” „Alamos”, ale np. tą ostatnią wysiałem bardzo późno (w końcu maja), co być może było powodem niepowodzenia.