cechy charakterystyczne
cechy diagnostyczne w kluczu:
Owoce podługowato elipsoidalne do walcowatych, przeważnie obło tępo czteroboczne, jasno, żywo koralowo czerwone, lśniące.
Działki kielicha na owocu wyprostowane i stulone ku sobie.
Łatki z ±całym brzegiem ostro piłkowano ząbkowanym. Liście cienkie, z obu stron ±tej samej barwy; 2-5 cm długości i 1.5-5 cm szerokości, z 5-7(-9) łatkami, dolna krawędź dolnej łatki z 10-18 ząbkami; ogonek 10-20(30) mm długości.
Działki kielicha na owocu wyprostowane i stulone ku sobie.
Łatki z ±całym brzegiem ostro piłkowano ząbkowanym. Liście cienkie, z obu stron ±tej samej barwy; 2-5 cm długości i 1.5-5 cm szerokości, z 5-7(-9) łatkami, dolna krawędź dolnej łatki z 10-18 ząbkami; ogonek 10-20(30) mm długości.