Inaczej achoccha, achocha, caigua, caihua – pnącze do 5 m długości z rodziny dyniowatych, które jest stosowane w medycynie amazońskiej/andyjskiej i uprawiane jako warzywo. Roślina pochodzi z Andów, ale nie występuje obecnie w stanie dzikim (można ją spotkać jedynie zdziczałą w tropikach starego i nowego świata i w uprawie).

Treść tego akapitu zredagowana na podstawie tekstu przesłanego przez Wojciecha Maksymiliana Szymańskiego, uprawiającego ten gatunek w warunkach Polski południowo-centralnej.

Cyclanthera pedata (cyklantera stopowa)

Jadalne są jej owoce (młode całe – surowe lub marynowane/kwaszone, a starsze bez nasion - gotowane) i młode gotowane liście.

space

Nasiona są czarne i kanciaste około 1cm dł. u var. pedata i 1.5cm u var. edulis. Achocchy nie trzeba uprawiać z rozsady – wystarczy wysiać nasiona wprost do gruntu w pierwszej połowie maja. Odmiana var. pedata zwykle bardzo dobrze się u nas udaje, bez większych starań daje duży plon (kilkadziesiąt owoców z rośliny) i jest odporna na choroby (moje rośliny atakowały jedynie choroby wirusowe). Natomiast var. edulis, która kwitnie zwykle przy krótkim dniu, jest zawodna.

space

wybrane okazy · selected collections

#5
wmsz.18
leg. Wojciech Maksymilian Szymański
/var. edulis/
#4
wmsz.17
leg. Wojciech Maksymilian Szymański
/var. pedata/
#12
jmak.200800-1
leg. Jarosław Makowski
/Niemcy/
#4
22 08 23 - 92
leg. Marek Snowarski
/Warszawa, Ogród Botaniczny UW/
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji