Dziko rosnące owoce jadalne

/ wnętrze "owoców" róży jest wypełnione kamiennymi nasionami i silnie kłująco-drażniącymi włoskami, dlatego nie nadają się one do bezpośredniego spożycia (za wyjatkiem sposobu opisanego dalej) lecz do suszenia i późniejszego sporządzania naparów, herbatek

jest jednak sposób na bezpośrednie spożycie świeżego, smacznego, lekko kwaskowatego, bogatego w witaminę C miąższu, w przypadku róż o małych owocach - późną jesienią i zimą, po ich pełnym dojrzeniu a najlepiej po pierwszych przymrozkach lub mrozach, miąższ ulega maceracji i staje się mazisty; po oderwaniu owocu daje się z wyczuciem wyciskać, jak pasta do zębów, przez otwór powstały po oderwanej szypule, trzeba tylko uważać aby nie wycisnąć zbyt dużo i nie zjeść drażniących włosków; w przypadków bardzo dużych owoców róży pomarszczonej (Rosa rugosa) można z wyczuciem zeskrobywać zębami dojrzały nieco miękki miąższ już pod koniec lata, nie czekając na przymrozkową macerację, jest on jednak nieco mączysty, nie tak smaczny jak u róża dzika (Rosa canina)

/ dzikie rośliny jadalne · rośliny trujące

obecnie nie jesteś zalogowany(a) — oglądasz okrojoną, przeglądową wersję atlasu — zaloguj się (pola w prawym górnym rogu każdej strony)
lub załóż konto dostępu o ile go jeszcze nie posiadasz

Copyright © 2002-2017 by Marek Snowarski – formularz kontaktowy/contact form
przeglądowa (zwykła) wersja atlasu 17.01.09 · ta strona była ostatnio zmieniana/last modified 30.03.2014 · powstała/was created 13.04.2010

Zalinkuj tę stronę kodem (przykładowy tekst linku dostosuj do swoich potrzeb):
<a href="http://www.atlas-roslin.pl/dziko-rosnace-owoce-jadalne.htm">Dziko rosnące owoce jadalne - Flora Ogród Zbiorowiska - Atlas roślin Polski atlas-roslin.pl</a>